Wielerhelden in Zuid-Dijleland

Op de tanden bijten! Nog een laatste krachtinspanning! En ja, we zijn eindelijk aan de top van de Moskesstraat in Terlanen. Een pittige klim met een hellingsgraad van wel 17% en kasseien die het ons extra uitdagend maken. Maar we zijn allemaal boven geraakt – wie wil er nu als enige opgeven? – en bollen alweer met een vaart naar beneden. Naar het centrum van het dorp en het heerlijke terrasje onder de notenboom van herberg ’t Klein Verzet.

Een naam met een ferme knipoog naar de wielersport. “Maar meer dan dat”, legt cafébaas Dirk uit wanneer hij de bestelling komt opnemen. “Je kan hier ook de nodige drank verzetten. Een verzetje is ook een amusante afleiding. En de foto’s aan de muren van de herberg verwijzen naar kleine en grote daden van verzet in de betekenis van weerstand. Kies zelf maar welke betekenis jullie het willen geven.”

Echte flandriens

Als we bekomen zijn van de kasseien van de Moskesstraat, zet ons kleine peloton zich weer op weg. We zijn zowat halfweg de Brabantse Pijl Cycling Route en wanen ons echte flandriens. Het parcours trakteert ons op stevige hellingen, kasseistroken, prachtige vergezichten en snelle afdalingen. Het echte werk, 98 kilometer lang in het spoor van wielerhelden als Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens. Ze stonden allemaal op het podium van de heroïsche voorjaarsklassieker door het knappe Zuid-Dijleland.

Adellijk logeren

De kilometers vliegen voorbij richting Ottenburg, dan even de taalgrens over door dorpjes als Pécrot, Nethen, Hamme-Mille en Tourinnes-le-Grosse. In Bierbeek duiken we tussen de bomen van het Mollendaalbos en het Meerdaalwoud. Tot we voorbij de vijvers van het Zoete Water in Oud-Heverlee de kronkelende Dijle in het vizier krijgen. Hier komen we stilaan terug aan ons vertrekpunt van vanochtend, de prachtige B&B Park7 in Huldenberg, waar onze bagage op ons wacht. Na een heroïsche fietstocht mocht ons logeeradresje best wat meer zijn. Park7 staat garant voor logeren in stijl, met zeven luxueuze kamers in een 17de-eeuwse papiermolen, in het kasteelpark van de grafelijke familie de Limburg Stirum. En met fietsatelier en -stalling, dat komt zeker van pas.

Brouwerij De Kroon

We kleden ons snel om want er staat nog een toffe uitstap op het programma: een rondleiding in Brouwerij De Kroon in Neerijse. Dat is niet zomaar een brouwerij maar eentje met een verhaal. Ooit werden hier bieren als Het Leuvensch Bier en de Neerijsche Lux Ale gebrouwen, maar dat is lang geleden. De brouwerij stond te verkommeren tot Freddy Delvaux het niet meer kon aanzien.

Freddy is niet zomaar de eerste de beste, hij is doctor in de landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen en dé smaak- en bierexpert van België. Net als zijn zoon Filip trouwens, ook gedoctoreerd met een proefschrift over bier. Samen vormden ze de oude brouwerij om tot heus biercentrum. Met een museum, een laboratorium, een nieuwe brouwerij en een gezellige brasserie. Na een rondleiding door Freddy zelf klinken we op onze fietsklassieker en dikken we de verhalen nog wat aan, om ze later ongetwijfeld regelmatig nog eens op te diepen.

Share This