VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten trapt druivenseizoen op gang en plukt eerste druiventros

Toerisme Vlaams-Brabant en de gemeenten Tervuren, Hoeilaart, Bertem, Huldenberg en Overijse, lanceerden met Druiventro(t)s het afgelopen weekend een nieuwe toeristische campagne voor de tafeldruif. Druivenstreekbewoner Dany Verstraeten plukte de eerste druiventros van het nieuwe seizoen.

Dat viel duidelijk in de smaak bij het nieuwsanker van VTM. “Het was leuk om de serretelers te leren kennen”, zegt Verstraeten. “Er zijn er helaas niet meer zoveel die dit beroep uitoefenen. Daarnaast ben ik ook een echte fan van dit streekproduct. Er zijn geen betere druiven dan de druiven uit onze eigen streek, dus ik was aangenaam verrast dat men mij vroeg om de eerste tros te komen plukken. Wat ik ga doen met die druiventros? Fier laten zien aan mijn vrouw en kinderen. Ik heb nog geen druif geproefd, dat hou ik voor het gezin. Maar ik ben er zeker van dat ze in de smaak zullen vallen.”

Ook voor schepen van Toerisme Kamil Muyldermans (Open VLD) was het de eerste druivenpluk. “Maar het telen zit wel in de familie, dus het is zeker geen nieuw gegeven voor mij. Momenteel heb ik geen tijd om zelf aan de slag te gaan als druiventeler, maar zeg nooit nooit. Misschien is dat wel iets voor een latere levensfase”, aldus Muyldermans.

Hoewel de Druivenstreek beduidend minder telers telt dan vroeger, zijn er nog enkelen jaarlijks druk in de weer met de druiven. Een van hen is Constant Wargée. “Het druivenseizoen is altijd erg intens”, zegt hij. “Daar kruipt gedurende negen à tien maanden echt ontzettend veel tijd in. Dit jaar hadden we een heel koud voorseizoen en dan weer heel warme temperaturen. Het lijkt wel alsof de weersomstandigheden elk jaar extremer worden. Maar we doen ons best om elk jaar weer goede druiven te kunnen aanbieden. Je leeft wel naar de start van dat druivenseizoen toe. Het is een beetje hetzelfde als kinderen grootbrengen; het vraagt veel zorg. Over een maandje ga ik de druiven echt weer verkopen.”

Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwde overigens de Druivenfietsroute tot twee nieuwe fietsproducten. Zo kunnen enthousiaste fietsers vanaf nu de Royalroute en de pittige Muscatroute uitproberen.

Bron tekst en foto: Het Nieuwsblad. Bekijk hier ook het filmpje van ROBtv.

Share This