Toerisme Vlaams-Brabant lanceert eerste “Maand van de Lambiek”: “Hele wereld kijkt naar onze bieren”

Met de “Maand van de Lambiek” lanceert Toerisme Vlaams-Brabant voor het eerst een promotiecampagne voor “de champagne van de bieren”. Lambiek is een streekbier uit het Pajottenland en de Zennevallei en wordt als basis gebruikt om de bekendere geuze- en kriekbieren te maken.

Van 18 september tot 17 oktober organiseert de toeristische dienst van de provincie Vlaams-Brabant de allereerste “Maand van de Lambiek”. Op die manier wil ze de lambiekcultuur in de regio beter in de verf zetten. Tijdens vijf themaweekends kan je de verschillende brouwerijen en stekerijen bezoeken of het bier degusteren in volkscafés. Er zijn ook fiets- en wandeltochten uitgestippeld doorheen de streek. “Lambiek is het mooiste product van de wereld”, vindt provincieraadslid Gunther Coppens (N-VA). “Het bier is uniek en bestaat al meer dan 300 jaar. Sindsdien is er nog niets veranderd aan de manier van brouwen. Ze kijken dan ook vanuit de hele wereld naar onze brouwerijen en stekerijen.”

Geuze is een biersoort waarbij oude en jonge lambiek met elkaar wordt vermengd, waarna het mengsel hergist in de fles. Het mengen van de lambiekbieren wordt “steken” genoemd. De oude geuze is de oorspronkelijke geuze en een zuurdere variant van de geuze. Aan oude geuze mogen immers geen suikers worden toegevoegd. Het bier is een mengeling van oude lambiekbieren die gemiddeld minstens één jaar oud moeten zijn. Suske en Wiske-bedenker Willy Vandersteen vernoemde naar verluidt het personage Lambik naar het gelijknamige bier, waar hij dol op zou zijn geweest. Vandersteen woonde en werkte in het begin van zijn carrière jarenlang in Brussel.

Open brouwerijen
In Vlaams-Brabant en Brussel zijn een 15-tal geuzebrouwerijen en -stekerijen. Onder andere brouwerij Timmermans (Itterbeek), brouwerij Boon (Lembeek), geuzestekerij Eylenbosch (Huizingen) en brouwerij 3 Fonteinen (Beersel) zetten hun deuren de komende maand wagenwijd open. Het volledige programma van de “Maand van de Lambiek” vind je terug op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Bron tekst en foto: vrt.be

Share This