Speculaasbakkerij Vanvuchelen uit Geetbets verlengt titel van erkend ambachtsvrouw en blijft assortiment uitbreiden

Speculaas-experte Erika Vanvuchelen uit Geetbets blijft de allereerste erkende ambachtsvrouw van het Vlaams Gewest. Een unieke gebeurtenis, want de titel werd nog niet eerder verlengd op Vlaams grondgebied. Bovendien blijft ze haar assortiment uitbreiden en lanceert ze deze zomer een zoveelste nieuw product. “We vinden het bijzonder belangrijk dat we al onze speculaas eigenhandig produceren. Daarom ben ik erg fier dat ik de titel van erkend ambachtsvrouw blijf behouden”, klinkt het.

Sinds 2016 kan je bij FOD Middenstand en economie een aanvraag indienen om je wettelijk te laten erkennen als ambachtsman of -vrouw. Met dit label kunnen handelaars het authentieke karakter van hun activiteiten en het manuele aspect van hun werk benadrukken. Rond diezelfde periode startte Erika Vanvuchelen met haar ambachtelijke speculaasbakkerij in Grazen, Geetbets en diende ze een aanvraag in. Hierop volgde een positief antwoord waarop Willem Borsus (MR), toenmalig federaal minister van Middenstand haar het getuigschrift overhandigde. Hiermee was de eerste erkende ambachtsvrouw van het Vlaamse Gewest. “Deze erkenning is na vijf jaar aan een herziening toe en wordt na een nieuwe aanvraag al dan niet verlengd. Ik heb opnieuw een dossier ingediend en ontving wederom een positief antwoord. Zo is de verlenging voor de komende 6 jaar weer een feit. Het is ook de eerste keer dat deze verlenging gebeurt op Vlaams grondgebied en dat maakt het extra speciaal”, vertelt Vanvuchelen.

Ambacht pimeert

Vanvuchelen heeft de erkenning alvast niet gestolen, want het is duidelijk dat zij en haar team de ambacht van het speculaas bakken hoog in het vaandel dragen. Alle bereidingen van de Grazense speculaas gaan tijdens het productieproces allemaal door Vanvuchelens handen en die van haar medewerkers. “Sinds de opstart van het bedrijf is onze grootste troef het ambachtelijke aspect en dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Voor mij is dat gegeven onlosmakelijk verbonden met een speculaasbakkerij. Je moet namelijk beschikken over een bepaalde feeling in de vingers. Verfijnd handwerk is essentieel om dag na dag kwaliteit en culinaire verwennerijen te produceren. Hierdoor hebben we al verschillende mooie prijzen en erkenningen behaald, maar de titel van erkend ambachtsvrouw blijft het meest speciale”, meent Vanvuchelen.

Grazense Choco

Volgens Vanvuchelen is het minstens even belangrijk om je te laten omringen door de juiste mensen en je onderneming te blijven verbeteren. Waar mogelijk probeert ze het productieproces te optimaliseren en automatiseren. Hierdoor kan er voldoende aandacht gaan naar het handwerk. “We werken al enige tijd samen met verschillende en enthousiaste flexi-jobbers”, vertelt Vanvuchelen. “We geven hen ook graag de kans om input te geven en nieuwe ideeën voor te stellen. Om het succes van de zaak te behouden, is het belangrijk dat alle medewerkers op eenzelfde lijn staan.” De laatste nieuwe creatie heet Grazense choco en kwam tot stand door de inbreng van Semke Dendas, één van haar vaste medewerkers. “We hadden al een tijdje onze specu-choco, een krokante speculaas met een laagje melkchocolade. Dat bleek onpraktisch tijdens warme zomerdagen; Met de Grazense choco zit de chocolade verwerkt in de speculaas en is het product beter bestand tegen het grillige Belgische weer. Dit product is een mooi voorbeeld van hoe we hier samenwerken. Kortom: ‘teamwork makes the dream work”, aldus Vanvuchelen.

Tekst en foto : HLN

Share This