Speculaas (Molentjes) uit Grazen mag het label STREEKPRODUCT.be dragen!

De Beoordelingscommissie van VLAM kreeg deze keer vooral zoete producten te proeven, waaronder een typisch Belgische speculaas uit Vlaams-Brabant. De Sectorgroep Streekproducten keurde het aanvraagdossier goed, waardoor de “Molentjes” van de Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen uit Grazen nu het label STREEKPRODUCT.be mogen dragen!

“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934. Alleen zijn we het er in Vlaanderen nog niet over eens of het nu speculaas of speculoos is. Deze discussie gaan we hier niet voeren. Wat we wel weten is dat speculaas in de Lage Landen een zeer lange traditie kent als feestelijk gebak. Begin 20ste eeuw ontstonden, in navolging van de Engelse koekjesfabrikanten de eerste Belgische kleinschalige koekjesbakkers. In de meeste gevallen bakkers die zich gingen specialiseren als beschuit- of speculaasbakker. Speculaas maken kent dus een lange rijke geschiedenis.

Belgische speculaas heeft zijn eigen smaak en textuur. Hij is niet alleen lichter gekruid dan de Nederlandse speculaas, de keuze van kruiden is ook anders. Maar ook binnen België verschilt het recept voor speculaas en bestaat Belgische speculaas in verschillende vormen en texturen. De Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen koos voor een traditionele afbeelding met een windmolen. Ze zijn ook donker gebakken en zeer krokant.

Bron: VLAM.be

Share This