Sonny Vanderheyden is al twintig jaar presentator bij Radio 2 Vlaams-Brabant. Naast ‘De Middag’ presenteert hij ook het Ministerie van Lachende Zaken.

Wat betekent korte keten voor jou?

“Met volle overtuiging schaar ik mij achter de idee om meer producten uit eigen streek te kopen. Het blijft absurd dat onze supermarkten vol liggen met druiven uit Brazilië of Italië, terwijl de sappigste en de lekkerste gewoon in de streek van Overijse en Hoeilaart gekweekt worden.”

Wat is, met voorsprong, het lekkerste product uit onze regio?

“Ik ben een trouwe klant van het Streekproductencentrum in Halle. Johnny en Ursula, twee superjoviale mensen-  hebben een gezellig winkeltje met een groot aanbod. Ik koop er honing, Gooikse parels (lekkere pralines!), Johnny bakt ook mattentaarten (een aanrader), de pittige koffie van Rom uit Boortmeerbeek heeft hij ook, maar vooral de streekbieren zijn de max.

Bittere of mierzoete bieren zijn niet echt mijn ding, het mag wat zuurder smaken. Dus ben ik verzot op de Geuze van brouwerij Boon en de oude Kriek van 3 Fonteinen. Culinair erfgoed om te koesteren. Als het wat hipper mag? Weg met die Gin Tonic. Probeer eens geuze met basilicum. Smaakt zo fris, zo verrassend.”

Welke producent leerde je tijdens de live-uitzending beter kennen?

“We zijn met Radio 2 onder meer terechtgekomen bij Annie en Vera Vanhoebroeck uit Orsmaal (Linter). Twee zussen die samen een landbouwbedrijf runnen. Aardappelkwekers. Straf hoe zij dat aanpakken. Ze hebben ook een charmante hoevewinkel waar je ook kersen en aardbeien kan kopen.”

Vind jij dat korte keten genoeg onder de aandacht komt?

“Eigenlijk zijn wij Brabanders niet chauvinistisch genoeg. We staan er niet bij stil hoeveel creatieve, enthousiaste producenten hier bij ons actief zijn. Van aspergetelers tot bierbrouwers. Het is toch ongelooflijk dat ik pas deze zomer voor het eerst de Witte Lambic van brouwerij Mort Subite heb geproefd en dan nog op een terras in… Nederland! Heel speciaal, met een toets van abrikozen.”