Harald Scheerlinck is al zo’n tien jaar actief bij Radio 2 Vlaams-Brabant. Eerst als programmamedewerker en tegenwoordig ook als presentator.

Wat betekent korte keten voor jou?

“Producten uit onze eigen streek hebben iets authentieks, nostalgisch bijna. Mijn oma vertelde altijd verhalen over hoe ze vroeger hun eigen eten kweekten en bereidden en dat is onze generatie anno 2020 voor een groot stuk kwijtgespeeld. Wat ik vooral ook belangrijk vind aan de korte keten is dat je ecologische voetafdruk veel kleiner wordt, bijvoorbeeld door je boontjes eens niet uit Kenia te laten overvliegen. Wij Belgen maken de beste pickles ook nog altijd lekker zelf.”

Wat vind jij, met voorsprong, het lekkerste product uit onze regio?

“Dat is een moeilijke vraag, want er is zoveel keuze. Oude geuze uit het Pajottenland blijft mijn topfavoriet, maar ik kan ook heel erg genieten van lekkere asperges bijvoorbeeld. Onze ambachtelijke mosterd komt thuis van bij De Ster uit Lubbeek.”

Kende je de laureaten van de Korte Keten Kop-verkiezing 2020 al?

“Van verschillende producenten had ik al gehoord, maar tot voor kort wist ik eigenlijk niet dat er in onze provincie ook aardbeien worden gekweekt zoals bij Prinsheerlijke Aardbeien in Kapelle-op-den-Bos. Brouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk ken ik het best. Ik ben een bierliefhebber en lokale biertjes hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik leerde de brouwerij ooit via de radio in minder goede tijden kennen toen hun graanzolder jaren geleden afbrandde. André, Jef en Dries zijn erg creatief en lieten dat ook na de brand meteen zien met Inferno: een speciaal bier in beperkte oplage, gebrouwen met de resten van hun verbrande graanvoorraad. Ik heb thuis nog altijd een paar flesjes staan die ik toen kocht om hen te steunen. Het bier heeft een ongelooflijk complexe smaak. Verder ben ik een grote fan van oude geuzes en hun Zure van Tildonk is voor mij het Haachtse equivalent daarvan. Zurig, maar niet té en enorm dorstlessend bij warm weer.”