Prinsheerlijke Aardbeien uit Kapelle-op-den-Bos: “Aardbeienteelt was eerst onze hobby!”
Prinsheerlijke Aardbeien

LAUREAAT KORTE KETEN KOP 2020

Deze week stellen we elke dag uitgebreid een laureaat van de Korte Keten Kop-verkiezing voor. Vandaag is het de beurt aan Prinsheerljike Aardbeien.

Na een tegenslag op hun tuinbouwbedrijf – hun kroppen sla vielen ten prooi aan een virus – beslisten Christine De Prins en Paul Verhasselt maximaal in te zetten op hun ‘prinsheerlijke’ aardbeien. Daar hebben ze nog geen moment spijt van. De rode vruchten waren altijd al hun passie. “Als we bij mooi weer op ons terras zitten, horen we klanten aan de automaat wel eens zeggen: wat een lekkere aardbeien! Daar doen we het voor!”

“Zowel mijn man als ik stammen niet uit een hoveniersfamilie”, vertelt Christine. “Toch zijn we beide door de landbouwmicrobe gebeten. Ik onderhield vroeger een piepklein moestuintje bij mijn grootvader die beenhouwer was. Paul zijn grootouders hadden een landbouwbedrijf. Als jonge tuinbouwers zijn we gestart met het telen van sla maar aardbeien waren nooit ver weg. Toen mijn man voor zijn bachelor in Geel studeerde, bracht hij aardbeienplantjes mee.”

“Tien jaar geleden maakte hij een constructie zodat de aardbeienplanten op een stelling stonden en we niet meer in de grond moesten werken”, gaat ze verder. “Aardbeien waren onze hobby. De grote switch kwam er enkele jaren geleden. Opeens dook er fusarium op in ons bedrijf, een heel besmettelijk en overdraagbaar virus onder de sla. Toen hebben we beslist om maximaal in te zetten op aardbeien. We telen nog wel groene krulsla, Lollo Bionda. De ziekte tast deze niet aan.”

Prieeltje

Elk jaar kijkt de familie uit naar het begin van de lente. “Het is een plezier om dan in de serre rond te lopen: de bloemetjes die bloeien, de geur van de plantjes, de eerste aardbeien met een oranjerode kleur… Het is altijd spannend. Er kruipt heel veel werk in om zover te geraken. Je staat heel kort bij de natuur.”

Half april start de familie met hun seizoenswinkeltje Het Prieeltje. “Dat is er vooral voor klanten die een grote hoeveelheid willen afhalen voor feesten”, legt Christine uit. “In onze automaat kan iedereen 24 uur op 24 verse aardbeien vinden.” Aardbeien vormen ook een aantrekkingskracht uit op hun drie kinderen: twintigers Lauranne, Lotte en Pieter. “Sla heeft hen nooit geïnteresseerd, aardbeien daarentegen.”

“Tijdens het seizoen krijgen we veel hulp van hen en enkele familieleden om alles rond te krijgen. Mijn middelste dochter heeft ook een aardbeienlimonade gemaakt op basis van pure aardbeien, rietsuikersiroop, limoen en munt. Dat wordt gesmaakt bij warm weer. Wie het wat straffer wil, kan een aardbeiencocktail proberen. Deze producten hebben we nog niet op de markt gebracht. Dat is een toekomstplan. Daarnaast maken we ook confituur van onze aardbeien.”

Het contact met klanten is voor haar één van de voordelen van korte keten. “Pas op, we hebben de veiling nodig maar daar gaat het er toch wel wat afstandelijker en koeler aan toe”, zegt ze. “Dat kan ook niet anders. Hier hebben we meer contact met de mensen. En daar genieten we ook van!”

Stem nu op jouw favoriet via www.zomereninvlaamsbrabant.be en klik op Korte Keten! Bovendien maak je kans op één van de Korte Keten boodschappentassen.

Share This