Nieuwe expo in Dru!f, huis van de tafeldruif: stap in de voetsporen van een echte serrist

Bezoekerscentrum Dru!f pakt uit met een nieuwe interactieve tentoonstelling over de druiventeelt. Authentieke voorwerpen en nieuw beeldmateriaal, geschonken door serristen uit de streek, worden in de kijker gezet. Met het nieuwe familiespel stappen kinderen én ouders in de voetsporen van een echte serrist.

In de permanente tentoonstelling ontdek je voorwerpen over de druiventeelt uit de collectie van de gemeente. De blikvanger is het wandtapijt van kunstenaar Edmond Dubrunfaut uit de jaren ’60. Het kunstwerk, getiteld Het bezoek sierde jarenlang het gemeentehuis. Schenkingen van foto’s, voorwerpen of materialen over de druiventeelt zijn nog steeds welkom bij de gemeente. Intussen bestaat de collectie uit meer dan 800 stuks gebruiksvoorwerpen van serristen.

Families met kinderen van 5 tot 12 jaar gaan op pad met een familieboekje in de tentoonstelling. Zij stappen letterlijk in de voetsporen van een echte serrist. Ze leren de knepen van het vak en trekken de authentieke kleren aan.
De informatie in de tentoonstelling wordt op een originele manier gebracht naar het publiek. De geschiedenis van de druiventeelt is weergegeven op gewitte serreruiten, die zoals in een echte serre, zijn vast gezet in T-ijzers met stopverf (mastiek). De druiventeelt en het harde werk van de serristen zijn weergegeven op houten panelen, vastgezet met lederen riemen, die verwijzen naar de druivenpakken van de tafeldruif als exportproduct. Zelfs de gordijnen volgen de vorm van een geknakte serre.

Het vernieuwde toeristisch onthaal biedt informatie over de Druivenstreek, maar ook producten met een knipoog naar de tafeldruif: van streekproducten, juwelen tot koffiemokken. Kortom redenen genoeg om na een bezoek aan Dru!f de prachtige Druivenstreek te ontdekken. Kunstenares Sielke Reyntjens (SIRE) uit Overijse tekende het landschap van Overijse en haar gehuchten. De studenten van GITO Overijse realiseerde een nieuwe balie.

Dru!f is geopend van 30 mei tot 31 oktober
Vrijdag van 13 tot 17uur
Zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18uur
Tickets gratis te boeken via www.overijse.be/toerisme

Share This