Minister Nathalie Muylle over de Belgische wijnbouw: “De wijnbouw in België zit in de lift en er wordt fors in geïnvesteerd”

Minister voor Werk en Economie Nathalie Muylle liep vorige week stage in het pretpark Plopsaland. Vandaag was ze in het wijndomein Kluisberg in Bekkevoort en ze vertelde in ‘Spits met David’ dat het goed gaat met Belgische wijnbouw.

18 nieuwe wijnboeren

“Op het wijndomein Kluisberg in Bekkevoort presenteerden wij de jaarcijfers 2019 van de Belgische wijnbouw. Het is een groeiende sector, die steeds belangrijker wordt in ons land. De wijnbouw in België zit in de lift en er wordt fors in geïnvesteerd. We hebben in ons land al 400 hectare wijngebied. Dat is een stijging van 15% en het ziet er naar uit dat dat in de toekomst nog gaat stijgen. Er zijn 18 nieuwe wijnboeren bijgekomen. Zo komen we op een voorlopig totaal van 154 wijnboeren en die zijn goed voor 1,5 miljoen liter wijn.” vertelde minister Nathalie Muylle in ‘Spits’.

Veel schuimwijnen

“De helft van de wijnen die hier geproduceerd worden, zijn schuimwijnen en daarnaast zijn er ook veel witte wijnen. De rode en rosé wijnen zijn in de minderheid met 2 à 3%.
Het is een heel diverse sector. Er zijn grote en kleine spelers bij en we zien dat de kwaliteit alleen maar beter wordt. De overheid wil de sector dan ook steunen.” 

Klimaatopwarming

Bent u ook blij met klimaatopwarming? “Door de klimaatopwarming verbetert de kwaliteit van de wijn, maar daarnaast zijn er ook gevaren. In het voorjaar hebben we vaak mooi weer gecombineerd met vorst en hagel in de zomer.” besluit minister Nathalie Muylle.

bron en foto : radio2

Share This