Landense distilleerderij Wintmolders pakt uit met graanjenever van ingrediënten uit de streek

Ambachtelijke jenevers Wintmolders pakt uit met een eigen graanjenever. Deze zal de basis vormen voor de bestaande jenevers, zoals de gekende kweeperenjenever. “Onze graanjenever werd op 8 mei op Markt in ’t Park officieel gelanceerd”, aldus Kris Wintmolders.

Kris is een van de weinigen in Vlaams-Brabant die zijn moutwijn nog volledig zelf stookt. De moutwijn zorgt ervoor dat de jenever een complexe en volle graansmaak krijgt. Daarnaast wordt er nog een distillaat van jeneverbes toegevoegd. Dit zorgt voor een heerlijke, zachte smaak.  “Vroeger kochten we onze graanjenever aan maakten we op basis hiervan onze appel-, citroen-, kersen-en kweeperenjenever, maar de voorbije zes jaar ben ik me gaan verdiepen in het macereren, en sindsdien probeer ik alles van begin tot einde zelf te doen.”

De graanjenever wordt verkocht in een stijlvolle stenen fles met een afbeelding van de watertoren er op, de verwijzing naar het symbool van de stad Landen. “Er bestaat vandaag al een ‘Landense jenever’ van de hand van Jan Brouckmans, dus die naam konden we niet gebruiken, maar dat is niet erg. Samen met De Watergroep zijn we uiteindelijk tot het concept van de Watertoren op onze fles gekomen. Op het etiket moest wel ‘graan’ vermeld staan, zodat iedereen weet dat jenever niet alleen van water wordt gemaakt.” (Lacht). 

Kris heeft er een moeilijk jaar op zitten als gevolg van corona. “Onze producten worden vooral verkocht op ambachtelijke markten, maar die zijn praktisch allemaal weggevallen. Op 8 mei was er het initiatief op domein ’t Park in Landen: Markt in ’t Park en daar presenteerden we graag onze nieuwe graanjenever.”

Meer info over Wintmolders vind je op www. wintmolders-jenever.wixsite.com.

Bron: Vanessa Dekeyzer voor Het Nieuwsblad

Share This