Landbouwbedrijf Van Haesendonck uit Zemst: “Honderd jaar en springlevend!”
Landbouwbedrijf Van Haesendonck

LAUREAAT KORTE KETEN KOP 2020

Deze week stellen we elke dag uitgebreid een laureaat van de Korte Keten Kop-verkiezing voor. Vandaag is het de beurt aan Landbouwbedrijf Van Haesendonck uit Zemst.

“Na onze schooltijd zijn we hier meteen aan de slag gegaan om onze boterham te verdienen! Wie heeft er nog die luxe? En nooit file!” De broers Johan, Benny, Koen, Wim en zus Lieve Van Haesendonck zetten de landbouwtraditie met veel passie verder. In 2021 mag het bedrijf honderd kaarsjes uitblazen. Hun grootvader vestigde zich toen op de huidige locatie aan de Zenne. Vandaag is het bedrijf springlevend.

Johan staat in voor het witloof, Benny bewerkt de akkers, Wim ontfermt zich over het vee en Koen bewaakt de aardbeien. Zus Lieve is het gezicht van de hoevewinkel. Hier vind je niet alleen producten van het landbouwbedrijf zelf, maar ook van collega-producenten. “We zijn een goed geoliede machine”, zegt Koen. “Ieder heeft zijn of haar eigen specifieke taak maar we helpen elkaar waar nodig.”

De vijf zijn geboren en getogen op de boerderij. “Als kinderen hielpen we al”, lacht hij. “Op een speelse manier. De grootste verandering was het feit dat we niet meer naar school moesten en thuis konden blijven om te werken. We zijn een hechte familie. Eten gebeurt nooit alleen. We zijn fan van de klassieke keuken. Ons menu evolueert mee met de seizoenen: dat gaat van overheerlijke witloofsoep met een stukje rosbief tot zelfgesneden frietjes en asperges.”

Lezen en schrijven

Het landbouwbedrijf evolueerde mee met de tijd, maar één zaak bleef hetzelfde. “Vroeger kwamen de mensen van overal naar de boerderij om verse producten te kopen en dat is, meer dan ooit, het geval”, lacht hij. “Veel klanten zijn ook echte vrienden en kennen we al jaren. Sommigen hebben ons zelfs leren lezen en schrijven. Dan babbelen we natuurlijk bij: hoe het op school gaat, hoe het op het bedrijf loopt.”

Vaak komen ook gezinnen met jonge kinderen langs. “Allemaal te danken aan Jeroen Meus en zijn programma ‘Dagelijkse Kost’”, lacht zus Lieve. “Die spreekt met zijn programma hele generaties aan.”

De voorbije jaren werd er een nieuwe hoevewinkel opgetrokken en startte de familie ook met de verwerking van vlees. Van worsten, hamburgers, gehakt tot entrecote: alles wordt van hun eigen runderen gemaakt. Voor de familie is duurzame landbouw een evidentie. De dieren voeden ze bijvoorbeeld met eigen gewassen. “Op die manier blijft de kringloop gesloten.”

En de klanten? “Die zijn dol op het vlees”, gaat Wim verder. “De mensen willen tegenwoordig opnieuw weten waar alles vandaan komt. Je kan ons vlees niet vergelijken met dat uit de supermarkt. Daar moet alles zo goedkoop mogelijk zijn… en dat proef je.”

De familie Van Haesendonck kan je terugvinden op Facebook. Je vindt er ook info over de digitale farmfair of boerenbelevingsmarkt.

Stem nu op jouw favoriet! Ga naar www.zomerinvlaamsbrabant.be en klik op Korte Keten. Bovendien kan je één van de Korte Keten boodschappentassen winnen!

Share This