Korte Keten in Vlaams-Brabant

 

Corona zette dit voorjaar ons leven op z’n kop. Vertrouwde evenementen moesten wijken voor onze gezondheid. Ook de Week van de Korte Keten gaat niet door. Niet getreurd, de provincie Vlaams-Brabant
herkauwde de formule en pakt uit met een heuse Zomer van de Korte Keten. In plaats van één week zetten we een hele zomer lang hoeve- en streekproducten in de kijker. Bovendien bieden we je ook een overzicht van waar het fantastisch fietsen en wandelen is want zeg nu zelf: onze streek is toch straf genoeg om er een aangename staycation van te maken!

Stem op de korte keten kopDoe inspiratie op

Korte Keten Kop Verkiezing

De provincie Vlaams-Brabant gaat opnieuw op zoek naar het uithangbord van de Korte Keten, de Korte Keten Kop. Stemmen op jouw favoriet kan via deze website. Bovendien maak je kans op een leuke boodschappentas met Korte Keten-cartoon!

Aardappelen Vanhoebroeck, Linter

Op het aardappelbedrijf van de zussen Annie en Vera Vanhoebroeck zijn de mannen in de minderheid. Enkele jaren geleden namen ze het bedrijf van hun ouders over. Daar hebben ze nog geen moment spijt van. “De gewassen dag na dag zien groeien én de reacties van de klanten: dat is voor ons genieten!” lachen ze. En met de jongste telg is opvolging verzekerd!

Hof ten Dormaal, Tildonk

Bier met ingrediënten die rechtstreeks van het veld komen, daar staat brouwerij Hof ten Dormaal voor. Een echt familiebedrijf: Jef houdt zich bezig met het brouwproces, broer Dries zorgt dat alles gesmeerd loopt op het veld en vader André Janssens legt zich toe op het administratieve gedeelte. “Ons bier met witloof lag meteen goed in de markt en gaf ons de stimulans om onze eigen koers te varen”, luidt het.

Landbouwbedrijf Van Haesendonck, Zemst

De broers Johan, Benny, Koen, Wim en zus Lieve zetten de landbouwtraditie bij de familie Van Haesendonck met veel passie verder. Die bestaat, op de huidige locatie, al honderd jaar. “Na onze schooltijd zijn we hier meteen aan de slag gegaan om onze boterham te verdienen”, klinkt het. “Wie heeft er nog die luxe? En we staan nooit in de file!”

Ambachtelijke Speculaasbakkerij Vanvuchelen, Geetbets

Het verhaal van speculaasbakkerij Vanvuchelen leest als een sprookje. Iedereen verklaarde Erika gek toen ze haar bakkerij wou omvormen tot een ambachtelijke speculaasbakkerij. Maar kijk: de tijd gaf haar gelijk. Ondertussen ontving ze de ene titel na de andere onderscheiding en specialiseerde ze zich in het 3D-printen van speculaas. “Alles blijft ambachtelijk maar ik kan de speculaas op maat maken!”

Prinsheerlijke Aardbeien, Kapelle-Op-Den-Bos

Enkele jaren geleden beslisten Christine De Prins en haar man Paul Verhasselt van Prinsheerlijke Aardbeien voluit voor de teelt van aardbeien te gaan. Dat was altijd al hun passie. Ook op hun kinderen oefenen de rode vruchten een aantrekkingskracht uit. In hun automaat kunnen de klanten 24 uur op 24 lekkere aardbeien vinden. “Als we bij mooi weer op ons terras zitten en we horen de klanten zeggen: wat een lekkere aardbeien. Zalig!”

Het stemmen zit erop! 

Het stemmen zit er helaas op! Binnenkort maken we de winnaar bekend! 

In afwachting van de Tour de France

Ontdek één van de vijftien plekjes in de provincie die deel uitmaken van het Tour de Crème-netwerk. Hier vind je ijs gemaakt met melk recht van de boerderij. Want, zeg nu zelf, zo smaakt een ijsje toch het lekkerst! Niet alleen kinderen zijn er dol op, ook volwassenen. Ontdek alle adresjes en omliggende wandel- en fietsroutes bij jou in de buurt op https://www.vlaamsbrabant.be/nl/tour-de-creme

Tour De Creme

KUSSEN ONDER DE
KNIEËN EN AJUINEN
TREKKEN… ZALIG!

Interview met Elke Van Mello

Presentatrice en actrice Elke Van Mello uit Sint-MartensBodegem (Dilbeek) groeide op tussen de rabarberplanten, ajuinen, radijzen en aardbeien. Haar grootouders hadden een tuinbouwbedrijf. “Het veld was onze speelplaats in de zomer”, legt ze uit. “Groene vingers heb ik er niet aan overgehouden, wel een hart voor korte keten!”

“Lokaal geteelde groenten vind ik het lekkerst”, zegt ze. “Ik ben ermee opgegroeid. Mijn grootouders hadden een tuinbouwbedrijf in Groot-Bijgaarden. Mijn broer en ik brachten er, samen met onze nichtjes, de zomervakantie door. We hielpen op het veld: kussen onder de knieën en ajuinen trekken… Zalig! De geur van pas gespoelde ajuinen ruik ik nog altijd het liefst.”

“Aan de rand van het veld plaatsten we onze tent”, herinnert ze zich. “Een hele dag speelden we buiten. We maakten figuurtjes met zelfgemaakte modder en ’s avonds wilden we die meenemen naar huis. We waren teleurgesteld omdat dit niet mocht van mama. Logisch, achteraf bekeken. Af en toe reed ik met mijn peter naar de veiling. Een heel avontuur. Mijn mooiste zomers beleefde ik tussen de ajuinen en radijzen!”

Wie is Elke Van Millo?

Elke Van Mello (°1980) is presentatrice bij radiozender JOE. Naast haar presentatiewerk schittert ze op het kleine scherm. In ‘Auwch’ speelt ze de partner van Ben Segers en Familie-kijkers kennen haar als Inge. Daarnaast was ze ook te zien in de Bende van Nijvel-film ‘Niet schieten’ van Stijn Coninx. Binnenkort duikt ze op in de film ‘Cruise Control’ van Rudi Van den Bossche. “Een hartverwarmende film vol dolle fratsen en met een groot verrassingseffect”, zegt ze. “Ongezien in Vlaanderen!” Je ziet haar in een hoofdrol aan de zijde van Lucas Van den Eynde en Dirk Roofthooft. Ook Gene Bervoets, Herbert Flack, Peter Bulckaen, Charlotte-Ann Bongaerts… doen mee. Verder zie je ze dit najaar in ‘Red Sandra’, de nieuwe prent van regisseur Jan Verheyen en echtgenote Lien Willaert. Elke geeft ook les aan de kunstacademie Dil’arte in Dilbeek en aan de academie Peter Benoit in Lennik. “Zowel aan kinderen en volwassenen”, knipoogt ze. “Het is soms wel grappig als je berichtjes krijgt als ‘hé, dag juf’ in de app van JOE terwijl ik op antenne ben. Soms denk ik weleens: ai, nu moet ik opletten wat ik zeg op de radio!”

Hoevemelk

“Schitterende initiatieven vind ik ook de zelfpluktuinen die opduiken”, gaat ze verder. “Langs zelfpluktuin Plukplek in Ternat ga ik vaak fietsen en wandelen met de hond. In Sint-Martens-Bodegem hebben we ook de zelfplukbloementuin, namelijk ‘De Kleur van Hier en Nu’. Prachtig om te zien als alles in bloei staat! Ik houd ook echt van bloemen en het idee om zelf een pakket samen te stellen. Ik ben blij dat mensen dergelijke initiatieven nemen. En ja, ik lust ook graag ijsjes van hoevemelk. De Krijmerie van Gaasbeek is mijn favoriete stek hiervoor. Ik vraag altijd een bolletje stracciatella. Korte keten is superbelangrijk én lekker!”

Inspirerende Verhalen

Wie doet er wat tijdens de zomermaanden? Wat kan je bezoeken? Welke straffe producten zijn er te vinden in Vlaams-Brabant? Hieronder krijg je een uitgelicht deel van onze inspirerende verhalen, specifiek rond korte keten. Meer kan je steeds ontdekken onder ‘Inspirerende Verhalen’.

Korte Keten-markt in’t park

Korte Keten-markt in’t park

Relaks vzw pakt uit met een maandelijks korte keten-marktje. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 10 oktober, van 13 tot 17 uur. Plaats van afspraak is de EMI-site, Domein 't Park aan de Koningin Astridlaan in Landen. De toegang is gratis. Voor meer informatie:...

Lees meer
Internationale Dag van de Koffie

Internationale Dag van de Koffie

Koffie blijft een razend populair drankje. Dagelijks worden er in de wereld zo’n 3 miljard kopjes gedronken. Een dagelijks ritueel voor velen, sporadisch fijnproeven voor anderen. Wat vaststaat is dat producenten en handelaars een belangrijke rol spelen bij het proces...

Lees meer
Oude boomgaard rond kasteel van Neerlinter opgeknapt

Oude boomgaard rond kasteel van Neerlinter opgeknapt

In de omgeving van het kasteel van Neerlinter zijn twee historische poorten en een oude hoogstamboomgaard in ere hersteld. “Het zou fijn zijn om activiteiten in de boomgaard te organiseren zoals een bloesem- of plukevent, of een boomgaardpicknick met lokale...

Lees meer

Contact

De dienst landbouw van de Provincie Vlaams-Brabant is bevoegd voor alles omtrent korte keten in Vlaams-Brabant. De contactgegevens vind je hieronder.

E-mail

korteketen@vlaamsbrabant.be

Adres

Provincieplein 1
3010 Leuven

Telefoon

016 26 72 64

Share This