Korte Keten in Vlaams-Brabant

 

Meer en meer mensen ontdekten door corona de hoeve- en streekwinkel in de buurt. Nu het licht aan het einde van de tunnel stilaan in zicht komt, is het belangrijk dat we ook in de toekomst onze hoeve- en streekproducenten blijven steunen door lokaal te kopen. Op deze website vind je een overzicht en vind je tips om er een uitje met aandacht voor het lokale lekkers van te maken. Misschien ontdek je weer iets nieuws in jouw streek!

Stem op de korte keten kopDoe inspiratie op

Korte Keten Kop Verkiezing

De provincie Vlaams-Brabant gaat opnieuw op zoek naar het uithangbord van de Korte Keten, de Korte Keten Kop. Stemmen op jouw favoriet kan via deze website. Bovendien maak je kans op een leuke boodschappentas met Korte Keten-cartoon!

Fruitbedrijf Billens - Van Laer, Gooik

In het jaar van de Brusselse Expo, in 1958, begonnen de ouders van Luc Billens met hun fruitbedrijf in Gooik. Ondertussen zet Luc met zijn vrouw Lea Van Laer de zaak verder en is hun assortiment flink uitgebreid. In hoofdzaak worden er appelen en peren geteeld maar ook aardbeien, kiwibessen en reuzepompoenen. “Veel klanten zeggen dat onze appelen en peren lekkerder smaken dan die uit de winkel”, klinkt het.

De Kleur van Hier en Nu, Dilbeek

Korte Keten is niet alleen voedsel, ook bloemen kunnen volgens het principe aangeboden worden. Katarine Bouckaert van De Kleur van Hier en Nu heeft een zelfpluktuin waar bezoekers, eenmalig of met een abonnement, boeketjes kunnen samenstellen. “Sommige bezoekers wanen zich een kind in een bollenwinkel”, lacht ze. “De kleurenpracht in het seizoen is ook bijzonder rustgevend.”

Hof te Berchemveld, Sint-Pieters-Leeuw

Van het kweken van het voedsel op de velden, de verzorging van de dieren tot de uiteindelijke vleesverwerking. Hoeveslagerij Hof te Berchemveld doet alles zelf! “Onze toonbank focust vooral op vers vlees en bereidingen”, horen we bij de familie Leyssens. “Wat erin ligt, is uitsluitend met onze eigen handen verwerkt.”

Hoevevlees Van het Lindeveld, Linter

Op de graslanden rond het veebedrijf Van het Lindeveld in Melkwezer (Linter) zie je de koeien en hun kalfjes samen buiten grazen. Aan de basis van dit beeld liggen Freddy Bottu en Carine Donvil die in 1984 gestart zijn met het bedrijf. Ondertussen staat hun zoon Tim al 9 jaar mee aan het roer. “Maar eigenlijk is heel de familie erg betrokken in dit familiebedrijf” zegt zijn vrouw Dorien Bruynseels

Puur Framboos, Kortenaken

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Enkele jaren geleden besloot tuinbouwer Filip Van der Velpen, zoon van een fruitboer, het roer om te gooien. In 2019 richtte hij, samen met zijn vrouw Caroline Torbeyns, Puur Framboos op. Ze kozen voor lokaal geteelde frambozen na hun eigen ervaring en heel wat marktonderzoek. “We trekken volop de kaart van de korte keten en zetten sterk in op beleving”, klinkt het.

Stem op je favoriete Korte Keten Kop!

De stemming is afgelopen! Hoevevlees Van het Lindeveld uit Linter is de nieuwe Korte Keten Kop van 2021!

In afwachting van de Tour de France

Ontdek één van de zestien plekjes in de provincie die deel uitmaken van het Tour de Crème-netwerk. Hier vind je ijs gemaakt met melk recht van de boerderij. Want, zeg nu zelf, zo smaakt een ijsje toch het lekkerst! Niet alleen kinderen zijn er dol op, ook volwassenen. Ontdek alle adresjes en omliggende wandel- en fietsroutes bij jou in de buurt op https://www.vlaamsbrabant.be/nl/tour-de-creme

Tour De Creme

Wij kiezen wat we eten met de grootste zorg uit!

Interview met Luc Appermont & Bart Kaëll

Voor Luc Appermont en Bart Kaëll geen slap brood of witloof uit het warenhuis. “Neen, wij halen onze producten rechtstreeks bij de warme bakker of de boer!”, klinkt het in koor. Niet alleen groenten maar ook vlees en vis kiest het koppel met de grootste zorg uit. “Op die manier smaak je pas echt het ambacht van de teler of beenhouwer.” Al geeft Luc ruiterlijk toe dat hij vooral vertrouwt op het oordeel van Bart.

Hoe is die interesse voor korte keten ontstaan?

Bart: “Ik ben al heel m’n leven in voeding geïnteresseerd. We waren thuis in Oudenaarde met drie kinderen, in totaal met z’n vijven. We hadden zelf een moestuin en daarin hielpen we: planten, onkruid wieden en oogsten. Ondertussen heb ik zelf een kleine moestuin. In mijn serre kweek ik onder meer tomaten. Er is een enorm verschil tussen tomaten uit de supermarkt en die uit volle grond. Die lijn kan je doortrekken naar andere groenten en producten. Je smaakt als het ware het ambacht. Ik ga niet zeggen dat vroeger alles beter was maar ik zoek wel die pure, authentieke smaak.”

Hoe vertaalt zich dat bij jullie?

Luc: “Wij halen alles bij de boer, ons vlees komt van een ambachtelijke beenhouwer en onze vis vers van de  visboer. Je smaakt gewoon het verschil. Grondwitloof kopen we bijvoorbeeld al jaren bij de boer pal bij ons om de hoek, bij Abts – Govaerts. Eigenlijk verdedigen we de neringdoeners, om een oud woord te gebruiken. Elke morgen of beter middag – Bart is een echte artiest en staat pas rond de middag op – vraagt hij wat ik wil eten. Bart is iemand die winkelt met zijn ogen. Hij zal nooit telefonisch een bestelling doorgeven. Hij moet de producten die hij gaat kopen eerst met zijn eigen ogen zien. Vaak versnijdt hij alles ook zelf, zoals vis van bij de visboer.”

Wie zijn Luc Appermont & Bart Kaëll?

Luc Appermont (°1949) is een Vlaamse televisiepresentator die vooral bekend werd door de vele shows die hij presenteerde op de toenmalige BRT  en later op VTM. Hij is al meer dan 40 jaar samen met Bart Kaëll, met wie hij in 2015 in het huwelijksbootje stapte. Bart Kaël (°1960) is een Vlaamse zanger die hoge ogen gooide en de hits aan elkaar reigde begin jaren ’90. Hij staat nog steeds op de planken en hij maakte nog niet zo lang geleden furore met zijn passage in het televisieprogramma ‘Liefde voor Muziek’.

Huist er in Bart een echte chef-kok?

Bart: “Koken is mijn terrein. Daar heb ik geen boeken voor nodig. Alles begint met passie. Ik heb er ook oprecht interesse in. Ik durf al eens te vragen aan een chef: wat heb je gebruikt om die saus zo te kruiden. Ik heb ook deelgenomen aan televisieprogramma’s zoals Bake Off Vlaanderen en Masterchef, waar ik uiteindelijke als tweede eindigde.”

Luc: “Eigenlijk had Bart los dat programma gewonnen als hij een meisje was. Het zijn allemaal macho’s die chefs in de jury (knipoogt).”

 

Hoe zien jullie de evolutie van de korte keten?

Bart: “We hopen dat meer en meer jongeren erin geïnteresseerd raken. Daarom praten we er ook over. We hopen dat ze meer goesting – in dit geval een geschikt woord – krijgen in lokale voeding en geen slap stokkenbrood uit het grootwarenhuis kopen!”

Ontdek het volledige interview in de Krant van de Korte Keten!

Inspirerende Verhalen

Wie doet er wat tijdens de zomermaanden? Wat kan je bezoeken? Welke straffe producten zijn er te vinden in Vlaams-Brabant? Hieronder krijg je een uitgelicht deel van onze inspirerende verhalen, specifiek rond korte keten. Meer kan je steeds ontdekken onder ‘Inspirerende Verhalen’.

Van het Lindeveld is nieuwe Korte Keten Kop

Van het Lindeveld is nieuwe Korte Keten Kop

Hoevevlees Van het Lindeveld uit Melkwezer (Linter) is de nieuwe Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant. Het bedrijf haalde het in een spannende stemming van vier andere laureaten. Bijna 2.650 personen brachten hun stem uit. Opmerkelijk feit is dat de...

Lees meer
Sprankelend Hageland

Sprankelend Hageland

Vier weekends boordevol Hagelandse wijn Toerisme Vlaams-Brabant organiseert, samen met de gemeenten Tielt-Winge, Holsbeek, Bekkevoort, Geetbets, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen ‘Sprankelend Hageland’. Tijdens vier wijnweekends, van 21 augustus tot...

Lees meer
Ontmoetingsmarkt Voedselteams bij het Nijswolkje

Ontmoetingsmarkt Voedselteams bij het Nijswolkje

Eindelijk kunnen we elkaar terug ontmoeten! Eindelijk kunnen we opnieuw laten zien dat Voedselteams meer is dan een afhaalplek voor lokale producten! Daarom organiseren we, samen met VT Tielt-Winge en De Fruittuin, een gezellige ontmoetingsmarkt. Ontmoet de...

Lees meer

Contact

De dienst landbouw van de Provincie Vlaams-Brabant is bevoegd voor alles omtrent korte keten in Vlaams-Brabant. De contactgegevens vind je hieronder.

E-mail

korteketen@vlaamsbrabant.be

Adres

Provincieplein 1
3010 Leuven

Telefoon

016 26 72 64

Share This