Hof ten Dormaal uit Tildonk: “Rechtstreeks van het veld naar de ketel!”
Jef van Hof ten Dormaal

LAUREAAT KORTE KETEN KOP 3

Deze week stellen we elke dag uitgebreid een laureaat van de Korte Keten Kop-verkiezing voor. Vandaag is het de beurt aan Hof ten Dormaal.

Drink je bier van Hof ten Dormaal, dan proef je echt de streek. Boer Dries ontfermt zich over de gewassen op het veld. Zijn broer Jef buigt zich over het brouwproces. Vader André Janssens legt zich toe op het administratieve luik. “Nergens in de streek kan je een eerlijker bier proeven dan bij ons”, klinkt het.

“Mijn vader, André, startte in 2009 met de hoevebrouwerij”, vertelt zoon Jef. “Voordien was hij boekhouder in Kampenhout maar hij wou een ‘rustiger’ leven leiden, op het ritme van de natuur. In 2002 kocht hij de Dormaalhoeve, een gebouw met een geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw in Tildonk (Haacht). Het was het centrum van de Heerlijkheid Lauwendries. We weten niet of er vroeger effectief bier werd gebrouwen – we vonden geen koekendoos terug met een recept in – maar in die tijd brouwde bijna elk domein zijn eigen bier.”

Dries legde zich toe op brouwen.  “In het begin was het typisch Belgisch: blond, donker en amber maar dat is al ontelbare keren op de markt gekomen”, legt Jef uit. “Op die manier kan je als brouwerij het verschil niet maken.  Daarom maakte mijn broer iets nieuws: witgoud. Een bier met chicorei: witloofbier. Dat verkocht meteen goed. Het idee groeide om onze eigen ideeën in ons bier te steken.”

Eigen mouterij

Ondertussen verhuisde Dries naar het veld. Jef nam de brouwerstaken op zich. “We willen niet de grootste brouwerij ter wereld worden maar wel een interessante”, voegt hij eraan toe. “Craftbier is bij veel jonge mensen – hipsters – in. Ik denk dat er in België maar een handvol brouwerijen zijn die doen wat wij doen. 95% van het bier dat we brouwen bevat ingrediënten van ons veld . Dat gaat van granen zoals gerst, spelt en tarwe tot hop als prima donna en cascade. Heel korte keten allemaal: van het veld rechtstreeks naar de ketel.”

Dat gaat ver. Zelfs de energie voor het koken, koelen en bottelen van het bier halen ze uit koolzaad van eigen teelt. “Wat we doen als de oogst mislukt? Dan proberen we het bier op een andere manier te brouwen”, lacht hij. “Tenzij de gerst mislukt, dan moeten we deze kopen. We willen nog een stap verdergaan. Het enige wat we niet kunnen, is het graan mouten. Daarom starten we met een eigen mouterij. Uiteindelijk tot 100% komen, is de ultieme droom.”

Sinds vorig jaar focust Hof ten Dormaal zich ook meer op de eigen regio. “Dat is voor ons Leuven”, licht hij toe. “We proberen met ons bier in de cafés te geraken maar dat is verdomd moeilijk. De vorige jaren haalden we tachtig procent van onze omzet uit onze export naar het buitenland. In de specifieke craftbierwereld zijn we best gekend maar België is al lang geen voortrekker meer in de bierwereld. Ons land presteert eerder zwak. Iedereen kijkt met recht en rede naar Amerika. Dat is het meest vooruitstrevende land maar ook de Nederlanders en Engelsen zijn ons voorbijgestoken. Onze meeste klanten komen uit Italië.”

Stem nu op jouw favoriet via www.zomereninvlaamsbrabant.be en klik op Korte Keten! Bovendien maak je kans op één van de Korte Keten boodschappentassen.

Share This