Granen voor Later, wandeling door de woeste granen

Door het monopolie op het zaaigoed van enkele grote multinationals ontstaat er een verschraling van de gewassen die landbouwers, molenaars en bakkers mogen of kunnen telen, verwerken en gebruiken. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten. Het gevolg is monocultuur en een verarming van ons voedsel op het vlak van authenticiteit en smaak.

GRANEN VOOR LATER

Op een stukje gemeentelijk land in Hofstade wordt het anders aangepakt. Hier worden op vrijwillige basis op 50 kleine perceeltjes evenveel diverse oude granen geteeld en getest. De zaden van de oude granen worden gezocht over gans Europa bij vaak kleinschalige boeren die eigen zaaigoed bewaren voor het volgende jaar. De gemeente wees na een projectoproep voor innovatief grondgebruik het stuk veld toe aan initiatiefnemer en bakker Marc Van Eeckhout. Met het project ‘Lokale Broodketen Zemst’ gaat bakker Marc op zoek naar oude granen omdat die nog alle kernsmaken bevatten. Hij wil de beste smaken eruit selecteren en combineren. Van deze vergeten granen wil hij onvergetelijke smaken maken.

Wil je meer weten?

Een veldbezoek tussen de woeste granen wordt deze zomer georganiseerd waarbij je tekst en uitleg krijgt. Praktisch voor het veldbezoek Datum: zondag 25 juli 2021 Rondleiding: om 14u Voor de inkom van € 3,00 pp ontvangt u als attentie een zakje ‘oude granen’ voor wel 10 m2 land

Parking: voor het demoveld

Share This