“Eters opnieuw dichter bij boer en boerin brengen!”
Wervel

Vele mensen herontdekten de korte keten tijdens de lockdown. Er was opnieuw tijd om te koken en om bij de boer langs te gaan. Wervel wil van dit momentum gebruik maken om eters opnieuw dichter bij de boeren en de boerinnen te brengen. Daarom organiseert de vereniging diverse activiteiten, onder meer in het Hageland.

De korte keten: sociaal en ecologisch bekeken

Fietstocht met boerderijbezoeken op 29 augustus . start in Tienen, schrijf je in 

Tienen is meer dan suiker, het heeft een levendige korte keten. Tijdens een daguitstap bezoeken we drie verschillende initiatieven. De stadsakker is een ontmoetingsplek waar burgers verse groenten en kruiden kunnen oogsten en ideeën uitwisselen over lokale voedselproductie, gezonde voeding en de omslag naar een duurzame samenleving. Ons wordt een maaltijd aangeboden met streekproducten.

Boer Jarno Vandepoel is lid van boerenforum en won vorig jaar als jonge belofte De Schoonste Boerenweide van Natuurpunt. Op zijn boerderij kweekt hij koeien die zowel melk geven als geslacht worden. Dubbeldoelkoeien zijn vandaag uitzonderlijk, terwijl ze economische als ecologische voordelen hebben.

In de Melkerhei gaan we op in gesprek met Pieter Arnauts. Hij is voorzitter van Kort’om Leuven, een webshop die Leuven met haar hinterland wilt verbinden.

programma 29 augustus
Vanaf 11 u: aankomst stadsakker (tussen Sint-Jansziekenhuis en Sociaal Huis, Houtemstraat 115, Tienen )
11u30 tot 12u15: rondleiding en toelichting stadsakker
12u15-13u15: maaltijd met producten van boeren in de streek; bar voorzien.
13u15: vertrek naar boerderij van Jarno Vandepoel (Boerenforum), Vaanstraat 79 in Hoeleden. devaerendriesch.be; boerderij met dubbeldoelkoeien, samenwerking met gronden van plaatselijke Natuurpunt.
14u-16u.: rondleiding door en gesprek met Jarno.
16u15: vertrek naar melkerhei ( Heidestraat 163, 3350 Linter); rondleiding door en gesprek met Pieter Arnauts, voorzitter van Kort’om Leuven. Mogelijkheid om producten te kopen & Foodtruck.

Kostprijs: €20 inclusief lunch (prijs mag geen belemmering zijn om deel te nemen, contacteer arthur@wervel.be om een oplossing te vinden). Schrijf 20 EUR over met mededeling “bezoek Tienen” naar Wervel vzw BE97 5230 8030 3749. Inschrijven verplicht! We bewaren je gegevens tot één maand na de activiteit ihkv contacttracing.

Hoevewinkel ‘De Vaerendriesch”‘ in de kijker op 30 augustus.Wervel

Op de Hoeve te Hoeleden staan diverse standhouders met hun aanbod (wegens coronamaatregelen is deze markt beperkt). Je kan er zondag 30 augustus terecht van 10 tot 12 uur. Je kan er volgende standhouders terugvinden: ’t Fruitratje met puur fruitsap, Dragon Roast met gebrande koffie en Ecosisters met droogvoeding.

De korte keten on air op 4 september bij Bio bij Bernd.Wervel

Op vrijdagavond 4 september komt de caravan van Radio Fragiles langs bij de bioboerderij van Bernd in Geetbets. Vraag de ‘lekkerste’ plaatjes aan, en luister naar inspirerende interventies en schone getuigenissen over de korte keten. Kom te weten hoe lekkere, lokale ingrediënten op jouw keukentafel terecht kunnen komen en hoe je boeren het respect geeft die ze verdienen.

Kom af en geniet op een coronaproof manier van de gezelligheid , leuke gesprekken en een fris biertje! 
Of luister mee vanuit je huiskamer via livestreaming: https://www.twitch.tv/LesFragilesBE

Alle info vind je op wervel.be/activiteiten &  op onderstaande flyers.

Deze activiteiten zijn mogelijk met de steun van de provinciale landbouwkamer van de provincie Vlaams-Brabant.

Share This