Eten & Drinken in Vlaams-Brabant

 

Eten en drinken kan je genoeg in Vlaams-Brabant. Tal van restaurants, cafés, take-aways vind je op andere kanalen. Hier focussen we ons op het lekkers dat de streek te bieden heeft en dat je kan verkennen tijdens je staycation in onze Straffe Streek: ons culinair erfgoed van streek- en hoeveproducten! We houden je op de hoogte waar je aan ons streekproducten kan geraken, welke acties onze straffe producenten ondernemen en bieden je enkele heerlijke recepten om zelf mee aan de slag te gaan!

Ontdek meerDoe inspiratie op

Vlaams-Brabant, rijk aan hoeve- en streekproducten

Dat Vlaams-Brabant rijk is aan hoeve- en streekproducten is geen mysterie. Naast de verse producten zoals grondwitloof, tafeldruiven, appels, peren, aardbeien, asperges, kazen, ham, hesp, … zijn ook tal van andere straffe producten. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele bieren en wijnen, snoepjes, confituren, honingsoorten, chocolade, koekjes, wafeltjes, koffie, thee, limonade, sappen,  en ga zo maar verder. Het aanbod aan Vlaams-Brabantse streekproducten lijkt eindeloos! Het succes van streekproducten ligt voor een groot deel aan zijn authentieke smaak en kwaliteit. Steeds meer mensen geloven in lokale, biologische en betrouwbare producten. Wie lust nu geen puur en vers product?! Streekproducten worden met ambacht en liefde gemaakt, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.

Eén belangrijk ding hebben ze gemeen: streekproducent zijn is geen beroep, het is een passie!

Wil je meer streekproducten uit Vlaams-Brabant ontdekken? Surf dan zeker verder naar www.straffestreek.be

 

Koop streekproducten in onze streekhoekjes

Een netwerk van streekhoekjes zorgt ervoor dat je in verschillende gemeenten een verkooppunt vindt. Je kan vaak ook bij de producent zelf terecht. In deze winkels kan je een lekker streekpakket, boordevol specialiteiten uit Vlaams-Brabant, op maat laten samenstellen. Zo krijg je meteen het perfecte geschenk voor elke gelegenheid! Zoek een hoekje in uw buurt op https://www.straffestreek.be/verkooppunten

Wist je al dat Vlaams-Brabant ook een echte wijnprovincie is? Gepassioneerde hobby- en beroepswijnmakers zijn dagelijks in de weer om de lekkerste Vlaams-Brabantse wijnen op tafel te serveren. Ontdek tijdens de maanden augustus en september enkele van onze straffe wijndomeinen. Ze zetten speciaal voor u de deuren open (coronaveilig weliswaar).
Een overzicht kan je hier vinden: www.zomerinvlaamsbrabant.be/evenementen

Maar dat is niet alles! Wie er niet bij kan zijn óf wie graag nog wat nageniet van zijn of haar bezoekje, kan thuis (verder) genieten van een heerlijk wijntje en bijpassende streekproducten! Enkele van onze straffe streekhoekjes bieden namelijk een Sprankelende Proefdoos aan! Aan jou om dit lekker streekpakket te ontdekken!

De proefdoos is verkrijgbaar bij onderstaande Straffe Streekhoekjes:

Inspirerende Verhalen

Wie doet er wat tijdens de zomermaanden? Wat kan je bezoeken? Welke straffe producten zijn er te vinden in Vlaams-Brabant? Hieronder krijg je een uitgelicht deel van onze inspirerende verhalen, specifiek rond streek- en hoeveproducten. Meer kan je steeds ontdekken onder ‘Inspirerende Verhalen’.

Streekproducten als culinaire ontdekking

Als er streekproducten op de kaart staan, dan weet je dat er een chef-kok met creativiteit in de vingers aan het fornuis staat. Met streekproducten kan je immers alle kanten uit in de keuken. Nogal wat horecazaken hebben bovendien een nauwe band met Vlaams-Brabant. En traiteurs pakken er graag mee uit op grootse feesten of recepties. Want met een streekproduct kunnen ze verrassen en over de kwaliteit is iedereen het eens. Laat het je smaken! Ontdek een smakelijke zaak op https://www.straffestreek.be/horecazaken

Streekproducten ontdekken bij het ontbijt

Vlaams-Brabant biedt niet alleen heerlijke streekgastronomie, maar ook aangename logeergelegenheden. Hier kan je genieten van een ontbijt van verschillende streekproducten. Kom tot rust in één van deze straffe logies! Ontdek ze hier: https://www.straffestreek.be/logies

Streekproducten ontdekken tijdens arrangementen

In het verlengde van het produceren, verkopen of culinair verwerken van streekproducten bestaat er ook een wereld van streekgebonden ideeën en toepassingen. Als streekliefhebber kan u ten volle genieten van deze straffe creaties. Ontdek op https://www.straffestreek.be/arrangementen alvast ons straf aanbod.

Onze ondernemers hebben nood aan Straffe Klanten

N

Kies bewust

N

Kies met uw hart

N

Kies met smaak

N

Koop lokaal

Steun onze Straffe Streek, Koop Lokaal

Zie je onderstaande badge? Twijfel dan niet en koop bij deze producent. Je steunt er de lokale economie mee in deze moeilijke tijden.

Op culinaire ontdekking met Raf Verstraete

Raf Verstraete neemt ons mee op een tocht vol culinaire ontdekkingen. Hij heeft daarbij veel aandacht voor lokale producten en korte keten. Ontdek de heerlijke gerechten en ga thuis zelf aan de slag!

Plattekaastaart met aardbei en merengue

Ceviche van vis met asperges en coulis van aardbei

 

Secreto van varkensvlees met witloof en aardbei

IJs van schapenmelk met gebakken aardbeien en crumble van speculaas

Tortilla met kip, verse kaas en salsa van aardbei

Zomerse Recepten

Hier publiceren we geregeld een zomers recept met streek- en hoeveproducten om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Gebruik www.straffestreek.be als tool om producten in je buurt te zoeken.

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw

De Streekproducten Vlaams-Brabant vzw is een coördinatie-, overleg- en actieplatform van, voor en door Vlaams-Brabantse streekproducenten en uitbaters van streekhoekjes, B&B’s en horecazaken, gemeentebesturen en andere partners. Doelstelling is de Vlaams-Brabantse streekproducten bevorderen, professionaliseren en vermarkten.

E-mail

straffestreek@vlaamsbrabant.be

Adres

Provincieplein 1
3010 Leuven

Telefoon

016 26 72 27 | 016 26 72 28

Share This