Aardappelen Vanhoebroeck uit Linter: “Mannen zijn bij ons in de minderheid!”
Aardappelen Vanhoebroeck

LAUREAAT KORTE KETEN KOP 2020

Deze week stellen we elke dag uitgebreid een laureaat van de Korte Keten Kop-verkiezing voor. Vandaag is het de beurt aan Aardappelen Vanhoebroeck.

Twee jonge zussen die een boerderij overnemen. Het gebeurt niet elke dag. Voor Annie en Vera van Aardappelen Vanhoebroeck uit Orsmaal (Linter) was de keuze evident. “Voor sommigen is het een opgave om niet te kunnen reizen of weinig vrije momenten te hebben”, zegt Annie. “Voor mij niet want ik maakte van mijn grootste passie mijn beroep.”

“Bij mij zat de kriebel er al vroeg in”, herinnert Annie zich. “Van toen we klein waren, hielpen ik en mijn zussen mee op de boerderij van mijn ouders. Toen hadden we naast akkerbouw ook een aantal dieren: koeien en varkens. We keken uit naar woensdagnamiddag om papa te helpen met de dieren en het veld te gaan bewerken met de tractor. De boerderij overnemen was de grootste droom van mij en mijn zus Vera. Ik denk dat onze ouders dat altijd al in de gaten hadden. De gewassen zien groeien en de reacties van tevreden klanten: dat is voor ons genieten.”

Vooral nieuwe klanten zijn verbaasd als ze zien dat twee vrouwen het bedrijf leiden. “De vaste klanten zagen ons opgroeien en weten waar onze passie ligt”, zegt Annie. “Soms krijg je wel grappige reacties. Zo zei een man eens: ik zie alleen maar vrouwen, dan ben ik in de minderheid. En ja, dat klopt ook! Natuurlijk is het niet altijd evident. We moeten soms erg zware zaken optillen en tijdens het seizoen zijn het ook lange werkdagen maar we klagen niet!”

Voor de vrienden is het niet altijd evident. “Afspreken is bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk”, voegt ze eraan toe. “We hebben geen 9-to-5-job. Ze nemen het erbij als er eens een afspraak niet kan doorgaan vanwege de verplichtingen op het bedrijf. Ze begrijpen dat het werk voorgaat.”

Vroeg uit de veren

De hoevewinkel en de klanten die de winkel bezoeken, komen voor de zussen op de eerste plaats. “We zijn elke dag, behalve op zon- en feestdagen open”, legt ze uit. “Hoe een gemiddelde week eruitziet? Aardappelen sorteren doen we meestal op vrijdag en zaterdag om een voorraad voor de komende week aan te leggen. Tijdens het seizoen komt daar het veldwerk bij: aardappelen planten, suikerbieten zaaien… We zijn elk seizoen bezig. De wintertarwe en –gerst zaaien we immers in de herfst.”

“We volgen ook alle gewassen continu op om te kijken dat ze gezond blijven en goed doorgroeien in het voorjaar en de zomer”, licht ze toe. “Tijdens het kersenseizoen zijn we altijd extra vroeg uit de veren om heerlijke, dagverse kersen te plukken voor onze hoevewinkel.”

Op hun sociale media-kanalen kunnen klanten ook volgen hoe hun producten tot stand komt: van het planten tot rooien! En opvolging is verzekerd. “De dochter van Vera, Elisa, is even gepassioneerd als wij vroeger!”

Stem nu op jouw favoriet via www.zomereninvlaamsbrabant.be en klik op Korte Keten! Bovendien maak je kans op één van de Korte Keten boodschappentassen.

Share This